Στο ξενοδοχείο όπου εκτυλίσσεται η τελευταία σεζόν της τηλεοπτικής σειράς White Lotus οι θαμώνες παραδίδουν στην είσοδο τα κινητά τηλέφωνά τους. Το ενδιαφέρον είναι πως εκείνοι που δυσκολεύονται περισσότερο να ζήσουν off-line είναι οι γονείς κι όχι τα παιδιά. Εστω κι αν δεν ισχύει στην πραγματικότητα αυτό, αφού όπως διαβάζω στο Four Seasons Koh Samui δεν υπάρχει υποχρεωτική πρόβλεψη για ψηφιακή αποτοξίνωση, το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στο σενάριο η συγκεκριμένη λεπτομέρεια δείχνει μια ευρύτερη τάση.
Στα ιδιωτικά κλαμπς του Λονδίνου απαγορεύεται η χρήση κινητών, ακόμη και στις τουαλέτες. Στόχος είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, αφού σε αυτά συχνάζουν αστέρες που πιθανότατα δεν θα ήθελαν να δουν τις φάτσες τους αναρτημένες στα σόσιαλ μίντια. Ετσι τα νέα παιδιά που πάνε δυο δυο προς νερού τους (όχι πλέον για να πουδράρουν τη μύτη τους αλλά για να φωτογραφηθούν στα αποχωρητήρια-υπερπαραγωγές και να ανεβάσουν τις αναμνήσεις τους στο Ινσταγκραμ) διακινδυνεύουν σοβαρά την παραμονή τους στο χώρο. Στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας όπως το Ιτον, (με ετήσια δίδακτρα 52.000 στερλίνες) απαγορεύονται αυστηρά τα smartphones, στους μαθητές, ακόμη και εκτός εκπαιδευτικών ωρών.
Ιταλικό εστιατόριο στη Βερόνα προσφέρει στους πελάτες ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί αν απόσχουν από τη χρήση κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια του δείπνου. H ζήτηση για ζώνες χωρίς σύνδεση στο Ιντερνέτ αυξάνεται. Πέρσι το ινστιτούτο Pew μελέτησε τη χρήση της τεχνολογίας σε 6000 ενηλίκους. Το 62% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-29 είναι διαρκώς online. Το βιβλίο του Τζόναθαν Χάιντ «The anxious generation» (δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) περιγράφει αναλυτικά τις συνέπειες των smartphones στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία της νέας γενιάς. Μόνο που διαβάζεται μόνο από συνειδητοποιημένους γονείς, που διαβάζουν-και στη χώρα μας μιλουν αγγλικά.
Νομίζω ότι σταδιακά θα διαμορφωθεί ένα ταξικό χάσμα μεταξύ όσων θα μπορούν να αποχωριστούν τη συσκευή τους και όσων θα αδυνατούν να το κάνουν. Θα είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα προλεταριάτο που δεν μπορεί να απογαλακτιστεί από την τεχνολογία, γιατί οι γονείς του το ανέθρεψαν με ένα Ipad για «νταντά» και μια ελίτ, που πήγε σε ιδιωτικά σχολεία στα οποία η χρήση κινητών επιτηρούνταν αυστηρά και στην ενήλικη ζωή συχνάζει σε ξενοδοχεία και κλαμπς που προωθούν την ιδιωτικότητα και το digital detox. Η πλέμπα θα παραμένει καρφωμένη στο Τικ-Τοκ, σκρολάροντας βιντεάκια. Η ψηφιακή αριστοκρατία, που έχει διαβάσει Χάιντ, θα μπαίνει μια δύο φορές τη μέρα να τσεκάρει αν έχει καμία δελεαστική πρόταση εργασίας στο LinkedIn.
https://vogue.gr/
0 Σχόλια