Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε τα εξής:
Για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στο Υπουργείο Υγείας:
«Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε μια αλλαγή. Εμείς οι Υπουργοί είμαστε οι παίκτες μιας ομάδας και ο Πρωθυπουργός ο προπονητής, αυτός καθορίζει τι ρόλο έχει ο καθένας μέσα στην ομάδα. Για εμένα προσωπικά, αν και ήταν ξαφνικό, δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι πολύ τιμητικό. Πάω στο Υπουργείο Υγείας μετά από 10 χρόνια».
«Όταν πήρα τον Πρωθυπουργό για Χρόνια Πολλά την Πρωτοχρονιά, μου είπε «Καλή Χρονιά με υγεία», αλλά μάλλον είπε «με Υγείας» και εγώ δεν το άκουσα καλά».
«Το Υπουργείο Υγείας είναι ένας χώρος με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Είναι ένα βαθιά ανθρώπινο Υπουργείο. Έχει να κάνει με ανθρώπινες ιστορίες, με ανθρώπινες ανάγκες, με ανθρώπινες φοβίες, με ανθρώπινες ανησυχίες. Υπό την έννοια αυτή η ευθύνη είναι τεράστια. Έχω αναλάβει την ευθύνη αυτή με μεγάλο σεβασμό, όχι ελαφριά, γιατί πραγματικά αισθάνομαι ότι πρέπει τα επόμενα 3,5 χρόνια αν με αξιώσει ο Θεός να μπορέσω με τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες μου, γιατί έχουμε πολύ καλή ομάδα στο Υπουργείο Υγείας, να κάνουμε πολλά πράγματα».
«Δεν ξεχώρισα ποτέ Υπουργεία, ποιο είναι καλύτερο, ποιο είναι χειρότερο διότι ένας Υπουργός, αν θέλει να δουλέψει, σε κάθε Υπουργείο έχει πολλά πράγματα να κάνει. Όμως στο Υπουργείο Υγείας αισθάνομαι λίγο σαν το ψάρι μέσα στο νερό, έχω ταιριάξει σε αυτό το Υπουργείο».
Για το μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Υγείας:
«Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα στο Υπουργείο, κάναμε την πρώτη μας σύσκεψη. Έχουμε βάλει μπροστά τα θέματα που πρέπει για την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς γιατί η νέα πρόκληση πια σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας είναι η ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς, όχι τον ασθενή να τον βλέπεις μόνο όταν θα έρθει στο νοσοκομείο, αλλά πώς θα έχεις συνολικά καλύτερες υπηρεσίες υγείας για να έχει καλύτερο επίπεδο υγείας στη ζωή του. Έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε, έχουμε και δύσκολες αποφάσεις να πάρουμε γιατί υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, θα τις κάνουμε με ανθρώπινο τρόπο, όταν πρέπει και σωστά. Να μην ανησυχεί κανένας. Έχω έρθει με πολύ καλή διάθεση σε αυτό το Υπουργείο και αποφασισμένος να κάνουμε ωραία πράγματα».
«Κανένα μέτρο που λαμβάνουμε ή που θα λάβουμε δεν πρόκειται να πλήξει τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, το έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής, είναι ζήτημα ανθρωπιάς, είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Να μην ανησυχούν. Το σύνθημά μας από την πρώτη μέρα της πανδημίας, από τότε που ήμουν εγώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι και σήμερα και αύριο είναι πάντα ένα: δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του πίσω».
Για το αν υπάρχει έξαρση του Covid και αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία:
«Δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας πανικός. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές ούτε στους θανάτους. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, του Covid και της γρίπης. Όμως, τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία».
«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Δεν υπάρχει ζήτημα. Να ακούν, όμως, οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών».
«Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η κορύφωση αυτών των δύο επιδημιών θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Άρα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση αυτού του φαινομένου και από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει σιγά, σιγά να αποκλιμακώνεται ως τον Μάρτιο όπου θα έχει τελειώσει».
Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία:
«Ο ΕΟΔΥ έχει βγάλει ήδη από την Πέμπτη τις οδηγίες βάσει των οποίων πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Είναι πολύ απλές, είναι πολύ κατανοητές, είναι πολύ ξεκάθαρες. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας είναι αρίστη. Η αναπληρώτρια Υπουργός, κυρία Αγαπηδάκη παρακολουθεί το θέμα πάρα πολύ στενά η ίδια. Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και όποιος γονέας διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσει, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Για τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας:
«Να μην περιμένετε να γίνουν θαύματα σε 24 ώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κάποια σοβαρά δομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε έλλειψη γιατρών. Δεν είναι ότι δεν κάνουμε προσλήψεις. Κάνουμε προκηρύξεις για προσλήψεις και υπάρχουν πάρα πολλές προκηρύξεις που είναι άγονες και που είναι λιγότερη η συμμετοχή από την αναμενόμενη».
«Ειδικά στα νησιά είναι ακόμα πιο δύσκολο να πάει ένας γιατρός. Όταν πάει πολύ καλά ο τουρισμός σε ένα νησί, αυτό τι σημαίνει; Ανεβαίνουν τα ενοίκια. Ένας γιατρός όταν του πεις να πάει σε ένα μέρος θα υπολογίσει και το κόστος της ζωής του. Αν το κόστος της ζωής του δεν του επιτρέπει να έχει την ίδια ποιότητα ζωής που είχε σε ένα άλλο σημείο, δεν θα επιλέξει να πάει εκεί».
«Στο Υπουργείο Εργασίας είχαμε ετοιμάσει με τη ΔΥΠΑ ένα σχέδιο για να φτιάξουμε κοινωνικές κατοικίες σε νησιά και θα συνεχιστεί το σχέδιο, δεν θα σταματήσει. Το υποστηρίζει και ο Πρωθυπουργός. Σε επιβαρυμένα νησιά θα γίνουν κατοικίες μέσω της ΔΥΠΑ όπου θα έχουν πάρα πολύ χαμηλά ενοίκια για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους εκπαιδευτικούς».
Για τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ:
«Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα υγείας σε χώρες της Ευρώπης παραμένουν πολύ χαμηλότερες. Αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η σωστή σύγκριση δεν γίνεται με βάση το μισθό, γίνεται με βάση το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, άλλο να παίρνεις 8.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, όπου εκεί όμως όλα είναι πανάκριβα, και άλλο να παίρνεις 3.000 ευρώ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα αποδέχομαι απολύτως ότι αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα».
«Εγώ δεν μπορώ να εξαγγείλω τώρα από εδώ φορολογικά μέτρα. Μπορώ, όμως, να πω στον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ ότι ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος απολύτως αναγνωρίζει απολύτως ότι εκεί υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Δεν είναι κάτι που δεν το βλέπουμε. Και ήδη ο Πρωθυπουργός έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουν ανεβεί οι μισθοί και θα ανέβουν και άλλο. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων και το πρόβλημα που υπάρχει. Και το αντιλαμβανόμαστε και το αναγνωρίζουμε. Αλλά να θυμόμαστε πάντα και τα όρια του κράτους».
Για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία:
«Η φαρμακοβιομηχανία ήδη έχει ωφεληθεί τα 4 χρόνια της κυβερνήσεώς μας από το επενδυτικό clawback. Το επενδυτικό clawback, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων στη βιομηχανία που κάνει επενδύσεις που κατά κύριο λόγο πάει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ο νόμος μέσω του οποίου έγινε και η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, λέω ένα παράδειγμα».
«Στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Το 1 ευρώ που δαπανάται εκεί επιστρέφει 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία, έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή. Έχουν πολύ μεγάλες εξαγωγές, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Η PHARMATEN κυρίως εξάγει, η ΔΕΜΟΣ κυρίως εξάγει, η ΕΛΠΕΝ κυρίως εξάγει. Μιλάμε για επιχειρήσεις που εξάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Το ελληνικό φάρμακο να ξέρετε έχει πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό. Και ασφαλώς και τους υποστηρίζουμε».
Για το έργο επί θητείας του στο Υπουργείο Εργασίας:
«Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής διότι ήδη 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι πήραν αύξηση 30% στη σύνταξή τους. Αυτό δεν είναι θεωρία και τηλεοπτικό σόου, αυτό είναι πραγματικά χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό που θα τους βοηθήσουν να έχουν μια καλύτερη ζωή».
«Παρέλαβα 65.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, παρέδωσα κάτω από 30.000, πάνω από 50% μείωση. Με το νόμο που ψηφίσαμε βγάλαμε σε ένα 24ωρο 11.000 επικουρικές συντάξεις. Ήταν το ρεκόρ όλων των εποχών. Το θεωρώ μεγάλη επιτυχία, από αυτά που έμειναν στην θητεία μου».
«Το δημογραφικό πρόβλημα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας. Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες κατά 9 μήνες είναι έμπρακτη άσκηση δημογραφικής πολιτικής. Δεν είναι θεωρία».
Για την αποκλιμάκωση της ανεργίας:
«Η αποκλιμάκωση της ανεργίας έγινε και γίνεται ταχύτερα των μοντέλων και ήταν για εμένα μία προσωπική δικαίωση διότι η πρόταση να ξεπαγώσουν οι τριετίες από 1/1/2024 ήταν μια δική μου πρόταση στον κύριο Πρωθυπουργό. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο και βάλαμε κάτω τα μέτρα και έβλεπα και την ακρίβεια πώς πήγαινε, πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου και είπα στον κύριο Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του ότι πιστεύω ότι πρέπει να πάμε τώρα και όχι σε δύο χρόνια. Έγιναν απανωτές συσκέψεις, δεν ελήφθη εύκολα αυτή η απόφαση. Και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήρε πάνω του και όπως θυμάστε το ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η πορεία της ανεργίας κάτω από 10% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και με πτωτική πορεία μέσα το χειμώνα είναι απόδειξη ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να πάμε νωρίτερα σε αυτή την απόφαση».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη:
«Ο Στέφανος Κασσελάκης έγραφε στον “Εθνικό Κήρυκα”, μια συντηρητική εφημερίδα της ομογένειας, και έγραφε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και το κυριότερο, υπέρ της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Κάποια στιγμή γνώρισε, λέει, τον Τσίπρα και είδε «το φως το αληθινό». Από την ώρα όμως που ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα η στροφή που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προς αυτά που έγραφε. Να φέρω ένα παράδειγμα. Ανακοινώνει η Κυβέρνηση την πρόθεσή της για το άνοιγμα στα μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που είναι μία τεράστια μεταρρύθμιση. Τι υπήρχε πάντα ως φόβος σε μία τέτοια κίνηση; Η τεράστια αντίδραση της Αριστεράς. Βλέπετε εσείς καμία τεράστια αντίδραση της Αριστεράς; Στην πραγματικότητα εγώ τους βλέπω και να το ψηφίζουν. Άρα, ο άνθρωπος παίρνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στρέφει δεξιότερα».
Για τα δημοσιεύματα περί πρότασης υπουργοποίησης Κασσελάκη το 2019:
«Η διαρροή αυτή και η επιμονή του κυρίου Κασσελάκη σε αυτή τη διαρροή, πιστεύουν ότι τους ωφελεί πολιτικά; Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος Μητσοτάκης είχε πράγματι προτείνει στον κύριο Κασσελάκη να γίνει Υπουργός. Αυτό είναι καλό πολιτικά για τον Κασσελάκη; Αν αυτό είχε συμβεί, πάει να πει ότι τότε ο Μητσοτάκης έβλεπε στον Κασσελάκη έναν άνθρωπο της Νέας Δημοκρατίας, κοντά στις δικές του ιδέες. Εάν δηλαδή ισχύει αυτό που διαρρέει ο Κασσελάκης, ο μόνος που πραγματικά πολιτικά βλάπτεται είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης».
Για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα και τη σχέση μας με την Τουρκία:
«Νομίζω ότι ήταν μία φανταστική ημέρα για την Ελλάδα. Επί Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών είναι φανταστικές. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μία ταραγμένη περιοχή λόγω όσων συμβαίνουν στη Γάζα, η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος. Και η αναβάθμιση της Σούδας και η επιλογή της Αλεξανδρουπόλεως και η επιλογή να μας δώσουν τα F35 και η ταχύτερη αναβάθμιση των F16, όλα αυτά είναι έμπρακτα δείγματα από την αμερικανική πλευρά ότι υποστηρίζουν μία Ελλάδα ισχυρή και σταθερή».
«Η Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια ευτυχώς έχει δυναμώσει και η χθεσινή επίσκεψη Μπλίνκεν έστειλε το σήμα ότι η Ελλάδα μας θα δυναμώσει έτι περαιτέρω. Ως εκ τούτου η Τουρκία αναγκάζεται από εκεί που είχε μία ρητορική Α και κάποιες φαντασιώσεις Β να τις μαζέψει, διότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι η Ελλάδα προ τεσσάρων ετών. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία ισχυρή χώρα, έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έχει υπεροπλία, έχει αεροπορική υπεροχή και θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή στο μέλλον, έχει διεθνείς συμμαχίες. Άρα, αυτό που βλέπουν κάποιοι και ερμηνεύουν για πολιτικούς λόγους ως ενδοτισμό είναι η στροφή της Τουρκίας σε πιο ρεαλιστικές θέσεις».
«Εμείς δεν αγοράζουμε όπλα και F35 για να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να έχουμε ειρήνη στο Αιγαίο και ευημερία για τους δύο λαούς. Όσο δυναμώνει η Ελλάδα και επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα διαρκώς δυναμώνει, τόσο η ανησυχία για οποιουδήποτε είδους υποχώρηση στην Τουρκία εξαφανίζεται. Άρα, το κλειδί για να μην υποχωρείς είναι να είσαι ισχυρός. Και αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης μάς κάνουν ισχυρούς».
πηγή https://www.moh.gov.gr/
0 Σχόλια