Ενώ είναι γενικά γνωστό ότι η γνωστική λειτουργία μειώνεται με την ηλικία, νέα έρευνα δείχνει ότι η ψυχική ευεξία μπορεί να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στα 20 τους έχουν τη μέγιστη γνωστική τους απόδοση, αλλά είναι επίσης μια πολύ αγχωτική περίοδος στη ζωή τους, επομένως, όσον αφορά την ψυχική ευεξία, μπορεί να υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρουν από τους ηλικιωμένους και το μυαλό τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging διαπίστωσε ότι οι υγιείς ηλικιωμένοι εμφάνιζαν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία, παρότι είχαν χειρότερες γνωστικές επιδόσεις από τους νεότερους ενήλικες.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έλαβαν δείγματα από συνολικά 62 υγιείς νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 ετών και 54 υγιείς ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, μοναξιάς και για τη συνολική ψυχική ευεξία που νιώθουν, επίσης τους ανατέθηκε να εκτελέσουν μια σειρά από «γνωστικά απαιτητικές» εργασίες, ενώ η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μετρήθηκε με Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νεαροί ενήλικες εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς σε σύγκριση με τους ενήλικες άνω των 60 ετών. Οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας, αλλά τα πήγαν χειρότερα στην εκτέλεση των γνωστικών τεστ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καταγραφές μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στα εμπρόσθια μέρη του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των γνωστικών δοκιμών.
Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι πιο ενεργό κατά τη διάρκεια παθητικών εργασιών, όπως η σκέψη για το μέλλον και η ονειροπόληση, και συνήθως καταστέλλεται κατά τη διάρκεια εργασιών που απαιτούν εστιασμένη εξωτερική προσοχή. Επομένως το μυαλό των ηλικιωμένων, απαλλαγμένο από πολλά πράγματα, είναι πιο ήσυχο σε σχέση με των νέων ανθρώπων που ασχολείται με πολλά και εντατικά, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπερτερούν και στο θέμα της ψυχικής ευεξίας.
Πηγή: https://zeitgeist.gr/
0 Σχόλια