ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Διακοπή κύησης και κατάθλιψη

 Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση με συχνά χαρακτήρα αντιπαράθεσης σχετικά με την κατάθλιψη μετά από μια άμβλωση. Δεν είναι σαφές ότι η κατάθλιψη που έπεται μιας άμβλωσης είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση, αν και είναι σαφές ότι οι γυναίκες έχουν διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις στην άμβλωση.



 Η κατάθλιψη είναι μια σαφώς αναγνωρισμένη ιατρική κατάσταση. Αλλά μπορεί η κατάθλιψη να προκληθεί από έκτρωση; Υπάρχει δυστυχώς περιορισμένη έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της άμβλωσης. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας περιπλέκεται από τεχνικά προβλήματα, όπως το ότι οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από μια περίπτωση κατάθλιψης, και οι οποίοι να μην σχετίζονται με την ίδια την άμβλωση.

 Η εμπειρία της έκτρωσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Τα συναισθήματα μπορεί να είναι ανάμεικτα – τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Σε γενικές γραμμές όμως, η άμβλωση μπορεί να ακολουθείται από αισθήματα λύπης, θλίψης, μεταμέλειας ή απώλειας. Εάν αυτά τα συναισθήματα εμφανιστούν και είναι αρκετά σοβαρά, ή διαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

 Πρώτα συναισθήματα για την άμβλωση:

Η διακοπή της κύησης μπορεί να είναι ένα αγχωτικό γεγονός για ορισμένες γυναίκες που επιλέγουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια πηγή στρες, πόσο μάλλον μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

 Μετά από μια έκτρωση, οι γυναίκες μπορεί να έχουν απρόσμενες αντιδράσεις και συναισθήματα. Επίσης, πολλές δυσκολεύονται να μιλήσουν για το πρόβλημα τους για πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους. Μάλιστα μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ενοχή και συναισθηματική δυσφορία λόγω των θρησκευτικών επιρροών που δημιουργούν ένα στίγμα γύρω από τις αμβλώσεις. Πολλές από τις ψυχολογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις σε περίπτωση άμβλωσης είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν θα πρέπει να είναι επίμονες ή τόσο άσχημες, ώστε να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας.

 Τα συνασθήματα γυναικών που βίωσαν μια άμβλωση μπορεί να είναι:

 Θλίψη, αίσθηση της απώλειας

Ενοχή

Τύψεις ή λύπη

Άγχος

Απώλεια της αυτοεκτίμησης τους

Ανακούφιση, μείωση το άγχους

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις έπειτα από μια άμβλωση και οι περισσότερες από αυτές που έχουν δεν αποκτούν κανένα μόνιμο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Πολλές γυναίκες βιώνουν θετικά την άμβλωση, με την έννοια της ανακούφισης που επιφέρει η «σωστή επιλογή».

 Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική ή ψυχική κατάσταση της υγείας. Πρόκειται για μια διαταραχή της διάθεσης. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί εμφανίσουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ή συμπτώματα:

Αίσθημα λύπης

Μειωμένες ικανότητες σκέψης

Δυσκολία συγκέντρωσης, και δυσκολία λήψης αποφάσεων

Ενοχή

Ευερεθιστότητα

Έλλειψη ενέργειας, κόπωση

Απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ

Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν προηγουμένως

Διαταραχές του ύπνου

Η κατάθλιψη κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Τα άτομα με ήπια κατάθλιψη είναι σε θέση να συνεχίσουν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η σοβαρή κατάθλιψη αντίθετα επηρεάζει τη ζωή τόσο πολύ, ώστε τα άτομα παύουν να είναι σε θέση να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα της ψυχικής υγείας, όπως η ψύχωση. Οι τάσεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού είναι σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η κατάθλιψη δεν προκαλεί φυσικές αλλαγές, αν και οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να μιλούν πιο αργά. Οι επιδράσεις της κατάθλιψης στα επίπεδα του ενδιαφέροντος μπορεί επίσης να έχουν μια δευτερεύουσα επίδραση. Η κατάθλιψη που προκαλεί την απώλεια του ενδιαφέροντος για τροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

 Κατάθλιψη ή θλίψη για την άμβλωση;

Η θλίψη μετά το θάνατο ενός συντρόφου, για παράδειγμα, είναι μια φυσική αντίδραση που δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μακροχρόνια κατάθλιψη. Η θλίψη έχει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά σχετίζεται σαφώς με την απώλεια. Συναισθήματα απώλειας είναι επίσης φυσικό να εμφανιστούν μετά από τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, όπως και εμφανίζονται και σε περιπτώσεις ασθένειας ή τραυματισμού. Αυτά τα συμπτώματα όμως μετά από μια άμβλωση δεν θα πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

 Ακόμα και όταν μια γυναίκα έχει επιλέξει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της με άμβλωση, μπορεί να εξακολουθεί να βιώνει συναισθήματα απώλειας, θλίψης, ή ενοχής. Άλλωστε μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους γύρω τους για την απόφασή τους, γεγονός που εντείνει τα συναισθήματα αυτά.

 Παράγοντες κινδύνου κατάθλιψης:

Οι γυναίκες που έχουν κάποια ψυχική διαταραχή πριν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και στη συνέχεια μετά από μια άμβλωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο από ό, τι οι ψυχικά υγιείς γυναίκες. Μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ισχυρά να αποδείξουν ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι παράγοντες κινδύνου κατάθλιψης που σχετίζονται με την ίδια την άμβλωση.

 Υπάρχει ωστόσο μεγαλύτερος κίνδυνος κατάθλιψης, αν η γυναίκα έχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών. Οι γυναίκες που έχουν ήδη μια ψυχική διαταραχή είναι πιο πιθανό να βιώσουν εντονότερα συναισθήματα αμφιβολίας πριν την άμβλωση. Είναι πιο πιθανό επίσης να αξιολογήσουν την εμπειρία της άμβλωσης ως συναισθηματικό βάρος.

 Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση για την Ψυχική Υγεία και την Αμβλωση ανακάλυψε το 2008, ότι μερικές γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερα επίπεδα κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης απ’ ότι άλλες. Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν ο ίδιος για τις γυναίκες που επέλεξαν την άμβλωση αλλά και για όσες συνέχισαν την κύηση. Οι παράγοντες κινδύνου είναι:

 Η φτώχεια

Το ιστορικό βίας ή συναισθηματικών προβλημάτων

Το ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ

Προηγούμενος ανεπιθύμητος τοκετός

Ένας αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης συνδέεται επίσης με γενετική. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και οι ίδιοι.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι η ελλειπής ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ζωής που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο, καθώς και η υπερβολική έκθεση σε πράγματα που προκαλούν στρες καθημερινά.

Θεραπεία της κατάθλιψης:

Η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση της ψυχικής υγείας. Οι τρεις επιλογές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι:

Υποστήριξη

Σενεδρίες ψυχοθεραπείας

Φαρμακευτική αγωγή

Μια ήπια περίπτωση κατάθλιψης μπορεί να βελτιωθεί με τη στήριξη του γιατρού, με τη μορφή της παρακολούθησης. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκαθαρίσουν από μόνα τους και σε επαναληπτικές συνεδρίες με το γιατρό να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

 Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για κάθε βαθμό βαρύτητας της κατάθλιψης. Αυτές περιλαμβάνουν συνεδρίες ψυχοθεραπείας με έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο και γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες (CBT). Οι CBT βοηθούν το άτομο να κατανοήσει τις σκέψεις του και το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

 Οι επιλογές για φάρμακα για την κατάθλιψη είναι επίσης πολλές. Υπάρχουν δεκάδες αντικαταθλιπτικά φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς αφού συμβουλευτεί ένα γιατρό. Αυτά όμως χρησιμοποιούνται συνήθως για μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης.

 Επίσης η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να ωφελήσουν. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και έχει ευρύτερα οφέλη για την υγεία. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί ένας καλός τρόπος για να ξεφύγει κανείς από καταθλιπτικές, ανησυχητικές, ή αγχωτικές σκέψεις και να κάνει νέες κοινωνικές επαφές.


Πηγή: https://www.healthweb.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια