Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 18 - 05 - 2021, σας παρουσιάζουμε τα μουσεία μας, τις δράσεις, και διαδικτυακές εκθέσεις τους.
Επισκεφθείε τον ιστότοπο : http://icom-greece.mini.icom.museum/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-2021-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1/
Τιμώμενο Μουσείο
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
18/5, 9:00
EΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21- Ψηφιακή ξενάγηση
Ψηφιακή ξενάγηση για την περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση ’21» που απευθύνεται τόσο στους φυσικούς επισκέπτες της έκθεσης όσο και στους διαδικτυακούς. Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ενδιαφέροντα σημεία με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τις 7 ενότητες της έκθεσης. Κάθε έκθεμα αναδεικνύεται μέσα από εικόνες και κείμενα (στα ελληνικά και αγγλικά).
Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εδώ.
Από τις 20 Μαΐου και εξής θα ανεβαίνει σταδιακά στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου υλικό σε ψηφιακή μορφή από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξίδι μουσικό στα χρόνια του Αγώνα” που σχεδιάστηκε με αφορμή τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη που υπάρχει στις Συλλογές του ΕΙΜ.
Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς
της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΑΘΗΝΑ
ATOPOS CONTEMPORARY VISUAL CULTURE (ATOPOS cvc)
18/5
#RevoltingBodies // Schrödinger’s Revolution
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ #RevoltingBodies, o Αλέξης Φιδετζής προσκαλεί 7 καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα που διαπραγματεύονται τη συνθήκη μιας έκθεσης που ταυτόχρονα υπάρχει και δεν υπάρχει. Τα έργα που παρουσιάζονται στο RevoltingBodies.gr έχουν μετατραπεί σε NFT, ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που μετατρέπει τα έργα σε συνάλλαγμα αντίστοιχο των cryptocurrencies και παίζει με τον ρόλο του μουσειακού θεσμού σαν έναν οργανισμό απόδοσης καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας στα εκθέματά του.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/ΟΠΑΝΔΑ & ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ», ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ & ΣΥΛΛΟΓΕΣ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ, ΛΟΥΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ
18/5, 11:00
Collections Network … Όταν οι Συλλογές δικτυώνονται…
Συλλογές από 11 χώρους πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων ανταλλάσσουν από ένα αντικείμενο η καθεμιά και το παρουσιάζουν! Το προσεγγίζουν από τη δική τους ερμηνευτική σκοπιά, το αναδεικνύουν, το εντάσσουν στην «οικογένειά» τους και δημιουργούν εκπαιδευτικές δράσεις σε ψηφιακό περιβάλλον! Ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό, αφηγήσεις, διαδραστικές κάρτες για όλες τις ηλικίες είναι το αποτέλεσμα της δικτύωσης των Συλλογών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ / ΤΜΗΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
18/5
«ʿΙστοριης ἀπόδεξις»
Ψηφιακή έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η έκθεση βασίζεται στις αρχαίες πηγές και αποτελείται από δώδεκα ενότητες που συνδυάζουν περισσότερα από εκατό τεκμήρια σε διαφορετικούς θεματικούς άξονες οι οποίοι σκιαγραφούν τους Ελληνοπερσικούς πολέμους, εστιάζοντας στα γεγονότα του 480 π.Χ.
18/5
“Stolen Past/Lost Future”
Ψηφιακή ξενάγηση με κεντρικό θέμα την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την καταπολέμηση του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ/ΥΠΠΟΑ
18/5, 10:00
Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία της Συντήρησης
Βίντεο για περιπτώσεις εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας στη Συντήρηση.
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
18/5
Περιηγήσεις στην Προϊστορική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
13.30 – 14.00 Νεολιθική Επανάσταση και Πρώιμη Αστικοποίηση στην Ελλάδα (συμμετέχοντες 5) – Κ. Νικολέντζος
14.00 – 15.00 Οι Κυκλάδες στην 3η και 2η Χιλιετία π. Χ (συμμετέχοντες 5) – Κάτια Μαντέλη
15.00 – 15.30 Τα Μυκηναϊκά Ανάκτορα: Ακμή και Πτώση (συμμετέχοντες 8) – Αικ. Βουτσά
15.30 – 16.00 Νεολιθική Επανάσταση και Πρώιμη Αστικοποίηση στην Ελλάδα (συμμετέχοντες 5) – Κ. Νικολέντζος
16.00 – 17.00 Οι Κυκλάδες στην 3η και 2η Χιλιετία π. Χ (συμμετέχοντες 5) – Κάτια Μαντέλη
Συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων ανά περιήγηση και απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο φυλακείο εισόδου, όπου θα τηρούνται στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, αρ. τηλεφώνου, email κ.λπ.) για δυνατότητα επικοινωνίας (σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν)
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
18/5, 12:00
Το SearchCulture.gr ως τόπος συνάντησης έργων τέχνης
Μια συζήτηση για την τέχνη της Χαρακτικής
Η ομάδα του SearchCulture.gr του ΕΚΤ πλαισιώνεται από αξιόλογους συνομιλητές για να εμβαθύνει στην έννοια του ψηφιακού δημόσιου χώρου.
Απαιτείται προεγγραφή. Πληροφορίες στον σύνδεσμο.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
18/5, 10:00
Ψηφιακές ξεναγήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
18/5, 9:00
Ημερολόγια καραντίνας: Τα εκθέματα του Μουσείου μιλούν με τα καθημερινά μας αντικείμενα
Τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου μάς μιλούν για τη ζωή τους στην καραντίνα. Πώς αισθάνονταν; Τι νοστάλγησαν; Και τα παιδιά, που έλειψαν τόσο από το Μουσείο, με τι ασχολήθηκαν στο σπίτι; Τα εκθέματα συνομιλούν με αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών για την αλλαγή της καθημερινότητάς τους κατά την πανδημία. Τι λένε; Πώς οραματίζονται το αύριο; Φανταστείτε τους διαλόγους τους σε εικονογραφημένη ψηφιακή μορφή (κόμικ) και δημιουργήστε την πρώτη, μετά την πανδημία, συλλογή του Μουσείου!
Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία και αποστολή του υλικού στην ενότητα «Νέα».
ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
17/5, 10:30
Θεραπεύων φιλοτίμως: Τιμές στους αρχαίους ιατρούς
Επιγραφές που σχετίζονται με τη δράση ιατρών στην αρχαιότητα και την ίαση ασθενών.
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
18/5, 18:00
Η Ιστορία φως για το αύριο
Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β.
& Μ. Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, ξεναγεί το κοινό στην έκθεση «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821- Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη», αναλύει το κίνημα του Φιλελληνισμού και φωτίζει τους διαφορετικούς ρόλους της γυναίκας στη διάρκεια του αγώνα.
Όλα αυτά μέσω της διαδικτυακής ξενάγησης.
Θα προβληθεί δωρεάν μέσω facebook live streaming.
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
18/5
«Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας»
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», που υλοποίηθηκε στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣ, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο εικονικό μουσείο που δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό! Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο και τα εκθέματα, να επεξεργαστείτε το 3D μοντέλο της τριήρους, να περιηγηθείτε επάνω στην τριήρη σε τρισδιάστατο περιβάλλον, να παρακολουθήσετε videos σχετικά με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη διαδικασία ψηφιακής σάρωσης του πλοίου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» και να συναρμολογήσετε τα μέρη μιας τριήρους
MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
23/5, 12:00
Η Αφροδίτη και ο Μινώταυρος συνομιλούν με τον γεωμετρικό κόσμο της Άλεξ Μυλωνά
Στην προσπάθειά μας να μη χαθεί η δημιουργικότητα και η έμπνευση που αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, δοκιμάζουμε ένα βιωματικό εικαστικό εργαστήριο που πραγματοποιείται στους χώρους του Μουσείου, με τους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και εικαστικής προσέγγισης που μας έμαθε η πανδημία. Το εργαστήριο βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και το σχετικό τετράδιο αυτόνομης δράσης. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Θάνος Μακρής
Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Δηλώσεις συμμετοχής στο reception.mam@momus.gr (τηλ. 2103215717). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση της πλατφόρμας zoom.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
18/5
«Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης»
Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν.
ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
15/5, 11:00
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην ευρωπαϊκή ζωγραφική και χαρακτική του 19ου αιώνα
Διάλεξη από τη Διονυσία Γιακουμή, δρ. Ιστορίας της Τέχνης, επιμελήτρια του Μουσείου.
18/5, 19:00
Μεταξύ Ουρανού και Γης. Σύγχρονη ιαπωνική χαρακτική
Παρουσίαση της έκθεσης από τη δρ. Διονυσία Γιακουμή, επιμελήτρια του Μουσείου.
22/5, 11:00
Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στην τέχνη του 19ου αιώνα
Διάλεξη από τη Σταλίνα Βουτσινά, δρ. Ιστορίας της Τέχνης.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΚΠΑ
18/5, 10:30, 12:00
Ζωντανό ψηφιακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τη χρήση της εφαρμογής Museotek σε ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού
Το Μουσείο Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με την ψηφιακή εφαρμογή Museotek θα εκπονήσουν δωρεάν το ειδικά σχεδιασμένο για τηλε-εκπαίδευση μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Νάνοι και Γίγαντες», ένα ταξίδι στα νησιά της προϊστορικής Ελλάδας, σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι στα νησιά της προϊστορικής Ελλάδας και γνωρίστε τους άλλοτε γιγάντιους, άλλοτε μικρόσωμους, αλλά σίγουρα παράξενους κατοίκους τους.
18/5
Εικονική περιήγηση στην έκθεση με τίτλο «Νάνοι και Γίγαντες, οι νησιωτικές ενδημικές πανίδες της Ελλάδας»
Το Μουσείο Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνδρομή της πλατφόρμας artsteps.com παρουσιάζει την εικονική περιήγηση στην έκθεση «Νάνοι και Γίγαντες, οι νησιωτικές ενδημικές πανίδες της Ελλάδας». Προβάλλεται το πώς επηρεάζονται οι νησιωτικές πανίδες από τις γεωλογικές και κλιματικές μεταβολές.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
16/5, 12:00
Παρουσίαση της νέας μόνιμης έκθεσης του Κέντρου ΓΑΙΑ
Η κ. Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού τμήματος του Κέντρου ΓΑΙΑ , θα παρουσιάσει τη νέα μόνιμη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο με θέμα την κλιματική αλλαγή.
16/5
Νέα έκθεση ελληνικών θηλαστικών
Η δρ. Μαρία Δημάκη, υπεύθυνη των συλλογών του Μουσείου, θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση με τα θηλαστικά της Ελλάδας που ετοιμάζει το Μουσείο.
16/5, 12:00
Εκπαιδευκτικά διαδικτυακά προγράμματα για τα σχολεία
Η κ. Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά, υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, θα παρουσιάσει τα νέα διαδικτυακά εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα.
16/5, 12:00
Φτιάχνω το δικό μου θηλαστικό και το δικό μου μουσικό όργανο
Χειροτεχνίες για παιδιά. Με τη βοήθεια βίντεο, τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τον δικό τους σκαντζόχοιρο, τη δική τους νυχτερίδα και ένα ευφάνταστο μουσικό όργανο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
23/5, 11:00
Όλοι μαζί συμμετέχουμε, όλοι μαζί δημιουργούμε!
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι φανερή η ανάγκη για επικοινωνία. Η ψηφιοποίηση και οι νέες μέθοδοι επικοινωνίας συμβάλλουν στην ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό, ώστε όλοι μαζί να συμμετέχουμε και όλοι μαζί να δημιουργούμε. Αντιλαμβανόμενοι την επιθυμία των πολιτών για συμμετοχή, διάδραση και ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών, συμμετέχουμε ψηφιακά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με εικαστικές δράσεις για όλη την οικογένεια.
Η συμμετοχή θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας zoom μετά από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΜΕΠΤ. Η δράση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
18/5
Από το αυτί στο χαρτί. Ο λόγος στους μουσικούς.
Η ταινία πραγματεύεται την ισότιμη συνύπαρξη στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής των μουσικών που έχουν κατακτήσει την τέχνη τους ακουστικά, «με το αυτί», με αυτούς που έχουν περάσει και από τις διαδικασίες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της μουσικής γραφής.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
17/5, 18:21
ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021. Ψηφιακή έκθεση #finissage
Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, γιορτάζουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και αναπτύχθηκε online μέσα από έργα βίντεο σύγχρονων εικαστικών.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
18/5, 18:00
Αρχιμήδης από την αρχή!
Οι λειτουργικές εφευρέσεις του αρχαίου κόσμου αποκαλύπτονται μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό εργαστήριο αφιερωμένο στους σπουδαιότερους αρχαίους Έλληνες εφευρέτες, με πρωταγωνιστή τον Αρχιμήδη. Αφού γνωρίσουμε τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη, θα έρθει η δική μας σειρά να γίνουμε κι εμείς εφευρέτες! Θα μπούμε στο μυαλό του και θα φανταστούμε από την αρχή μια μοναδική εφεύρεση! Η ζωή, η εποχή, η φιλοσοφία του και η κληρονομιά του Αρχιμήδη έρχονται σε πρώτο πλάνο.
(Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)
18/5
WalkΤhrough! Μια διαδραστική εικονική περιήγηση στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι απαρχές των τεχνολογιών» του Μουσείου Κοτσανά!
Απολαύστε ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων. Από την ασφάλεια του δικού σας χώρου μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις αίθουσες της μόνιμης συλλογής «Αρχαία Ελλάδα – Οι απαρχές των τεχνολογιών». Η εικονική περιήγηση σάς δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσετε τα εκθέματα, να τα μεγεθύνετε ή να τα επαναφέρετε στο αρχικό τους μέγεθος, να διαβάσετε τις πληροφορίες που «αναδύονται» και να ελέγξετε κάθε λεπτομέρεια μέσω των βίντεο υψηλής ανάλυσης.
(Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ «ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ»
17/5, 11:00
Τα πράγματα αφηγούνται την ιστορία τους
Ηλεκτρονική παρουσίαση αντικείμενων, εγγράφων και προφορικών μαρτυριών που συνθέτουν την ιστορία των μικρασιατικών αντικειμένων της συλλογής του Μουσείου.
18/5, 11:00
Παρουσίαση μουσειοσκευής
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
18/5, 19:00
Διαδικτυακός περίπατος: Οι μεγάλες κλοπές της αρχαιότητας
Στόχος της περιήγησης είναι να ανακαλύψουμε την Αθήνα και την ιστορία της με έναν διαφορετικό τρόπο!
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
18/5, 18:00
Η Άνοιξη μέσα από έργα τέχνης
Διαδικτυακό εργαστήριο τέχνης για παιδιά 6-11 ετών. Έργα γεμάτα χρώμα και φως, εμπνευσμένα από τη φύση, θα μας ταξιδέψουν σε μια από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου και θα γίνουν αφορμή για να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ
16/5, 10:30, 12:30
Online Stem πρόγραμμα: «Άναψε φωτιές και στείλε μήνυμα με πυρσούς!»
Με το πρόγραμμα Scratch Junior τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και ταξιδεύουν στον χρόνο ανακαλύπτοντας τι ήταν και πώς λειτουργούσαν οι αρχαίες φρυκτωρίες (δίκτυα τηλεπικοινωνιών). Με βοηθό την Cat, σχεδιάζουν τη διαδρομή των φρυκτωριών και στέλνουν το δικό τους μήνυμα, «ανάβοντας» φωτιές!
Για ηλικίες 6-9 ετών. Δωρεάν ηλεκτρονική κράτηση από το site του Μουσείου.
16/5, 10:30, 12:30
Online Stem πρόγραμμα: «Φτιάξε κώδικες και στείλε τηλεγράφημα με σήματα Μορς»
Με το πρόγραμμα Scratch 3.0 τα παιδιά αποκτούν προχωρημένη γνώση προγραμματισμού, συνθέτουν τους δικούς τους κώδικες και σχεδιάζουν μια προσομοίωση μορσικού τηλέγραφου για να στείλουν το δικό τους τηλεγράφημα με σήματα Μορς.
Για ηλικίες 10-12 ετών. Δωρεάν ηλεκτρονική κράτηση από το site του Μουσείου.
17/5-18/5, 18:00
Από το ’21 στο ’21: Φλάμπουρα και μπαϊράκια! Σηκώσαμε μπαϊράκι!
Εικαστικό ψηφιακό εργαστήριο. Τα φλάμπουρα και τα μπαϊράκια ήταν σημαίες και λάβαρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μηνυμάτων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με έμπνευση πολύχρωμα σχήματα και πίνακες από το κίνημα της αφηρημένης τέχνης και με την καθοδήγηση των εικαστικών, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν χαρτοταινίες, χρώματα, σφουγγαράκια αλλά και πολλή φαντασία για να φτιάξουν και να «σηκώσουν» το προσωπικό τους μπαϊράκι και να επικοινωνήσουν το δικό τους μήνυμα.
Δωρεάν ηλεκτρονική κράτηση από το site του Μουσείου.
18/5, 19:00
DJ Set/Live Stream «Infinite Connections»
Στον χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, σε ένα DJ booth ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κωστής Νικηφοράκης θα παίξει επί 40 λεπτά μουσική νέων καλλιτεχνών της σύγχρονης ελληνικής σκηνής (Electronica, Hip-Hop, Footwork, Jazz). Αυτό το performance θα περιλαμβάνει πλάνα και οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο του Μουσείου δημιουργώντας ένα μουσικό οπτικοακουστικό κολάζ που αναδεικνύει το σύγχρονο ύφος του Μουσείου και των τηλεπικοινωνιών.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
18/5, 18:00
Τηνιακή μαρμαροτεχνία: Οι καλλιτέχνες της συνομιλούν με το μάρμαρο
Καταξιωμένοι Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες εκθέτουν, σε χώρους του Ιλίου Μελάθρου και του κήπου του, έργα τους εμπνευσμένα από τους αγώνες των Ελλήνων.
20/5, 19:00
Περιοδική έκθεση «Τα μετάλλια του Αγώνα»
Νομίσματα και μετάλλια του Καποδίστρια και του Όθωνα, καθώς και επετειακά μετάλλια της Επανάστασης του 1821 διαλέγονται εικαστικά με έργα 17 καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
18/5, 9:00
Το Μουσείο πάει Σχολείο
Με δεδομένο πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αναρίθμητες ευκαιρίες πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, το Πολεμικό Μουσείο καθιερώνει τη δράση «Το Μουσείο πάει Σχολείο». Πρόκειται για μια καινοτόμο και εναλλακτική πρωτοβουλία, με την οποία οι μαθητές ενημερώνονται, σε ζωντανή σύνδεση, για τα σπάνια κειμήλια του Μουσείου και το ψηφιακό υλικό για το 1821, ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται αφορμή για συζήτηση στην τάξη.
(μέσω των link ή σε συνεννόηση με το Μουσείο)
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
18/5, 14:00
9 Μουσεία 9 αντικείμενα
Μια ιστορία θα σας πω…
Σπονδυλωτή οπτικοακουστική παραγωγή στην οποία εννέα διαφορετικά αντικείμενα, ένα από κάθε Μουσείο του Δικτύου ΠΙΟΠ, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τη γοητευτική και ενδιαφέρουσα ιστορία τους, μέχρι τη στιγμή που περιήλθαν στην κατοχή του ΠΙΟΠ και έγιναν μουσειακά εκθέματα. Τα εννέα αντικείμενα που παρουσιάζονται είναι κατά σειρά τα εξής: μεδουλάρι (Μουσείο Αργυροτεχνίας), κεντητήρι (Μουσείο Μαστίχας Χίου), παλαμαριά (Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, μπίγα (Μουσείο Μαρμαροτεχνίας), Κάμινος Hoffmann (Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα), μπουρού (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου), στλεγγίδα (Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού), σπαθί (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης), μαντζιλίκι (Μουσείο Μετάξης).
The Μuseum Ιnside Μe – Το Μουσείο Μέσα Μου
23/5, 19:30
Το Μουσείο Μέσα Μου συλλέγει από τα μέλη της ψηφιακής του κοινότητας σκέψεις για το μέλλον μας και το μέλλον των μουσείων και τα καλεί σε ένα δημιουργικό online master class, με θέμα «Ανακαλύπτουμε τα αποθέματά μας – Ονειρευόμαστε το μέλλον μας (και των μουσείων)» σε συνεργασία με την PRAKSIS και το Σωματείο Τεχνοδρομώ.
Μετά από δήλωση συμμετοχής στο themuseuminsideme@gmail.com (μέχρι 60 άτομα)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΑΪΔΑ
17/5, 9:00
Πρόσω ολοταχώς: Οι μαθητές ξεκινούν το ταξίδι τους με το Νεράιδα!
Διαδραστικές διαδικτυακές ξεναγήσεις σε δημοτικά σχολεία για μία εβδομάδα στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι μαθητές επιβιβάζονται στο πλοίο, εξερευνούν τους χώρους του, αναζητούν τα μέλη του πληρώματος, ανακαλύπτουν παλιά και νέα αντικείμενα και μαθαίνουν τις ιστορίες τους.
Το πρόγραμμα είναι δωρεάν. Δηλώστε συμμετοχή στο info@neraida.org. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
17/5, 9:00
Τι θα ήθελες να μάθεις για το Νεράιδα; Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε!
Διαδικτυακή δράση για οικογένειες. Ακολουθήστε το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα στα social media, διατυπώστε τις απορίες σας και μάθετε όλα τα μυστικά του. Για μία εβδομάδα οι άνθρωποι του πλοίου θα απαντούν στις ερωτήσεις σας και θα αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες ιστορίες για το θρυλικό καράβι του Αργοσαρωνικού.
Απαιτείται πρόσβαση στους λογαριασμούς Instagram και Facebook.
18/5, 15:00
Διαδικτυακή ξενάγηση στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα
Γνωρίστε την ιστορία του επιβατηγού «Νεράιδα» που μετρά πάνω από 80 χρόνια ζωής, δείτε τη μετατροπή του σε πλωτό μουσείο και περιηγηθείτε στην αίθουσα της επιχειρηματικής ιστορίας του ιδιοκτήτη του πλοίου, Γιάννη Λάτση.
ΑΤΤΙΚΗ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ MARATHON ART FESTIVAL
18/5, 10:00
Σύγχρονες δημιουργίες με έμπνευση από το παρελθόν
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα και το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα θα φιλοξενήσουν το πρώτο Συμπόσιο Ζωγραφικής, με θέμα «Μαραθώνας, Φως και Χρώμα στην Ιστορία». Τριάντα συνολικά καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από τις αρχαιότητες. Τα έργα τους θα εκτεθούν στο στέγαστρο προστασίας των μεσοελλαδικών τύμβων του Βρανά (δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα) και στο facebook της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
18/5, 10:00
Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών – Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις της Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων. Παραγωγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/E-learning, Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ)/YouGoCulture. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.
18/5, 10:00
Οι αυλοί του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων
Ψηφιακή παρουσίαση, με φωτογραφίες και κείμενα, του προγράμματος ΜΝΗΣΙΑΣ και βίντεο ερευνητών που πειραματίζονται με την αναπαραγωγή της μουσικής των αυλών των Μεγάρων και του ελληνιστικού αυλού γενικότερα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
23/5, 11:00
Τα μνημεία της Ελευσίνας σε μινιατούρες
Εκτίθενται τα σημαντικότερα μνημεία και κτήρια της Ελευσίνας, έργα λαϊκής τέχνης (ξυλογλυπτική) του Γεώργιου Ευστρατιάδη. Ελεύθερη είσοδος τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
(Τετάρτη 6-8 μ.μ. και Κυριακή 11-1 μ.μ., τηλ. επικοινωνίας 6977636136).
Στην περίπτωση ισχύος των απαγορευτικών μέτρων, η έκθεση θα παρουσιαστεί στη σελίδα του Συλλόγου στο facebook.
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
18/5, 12:00
Ψηφιακές δράσεις για… αποδράσεις
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας εγκαινιάζει μια νέα ενότητα για μικρούς φίλους με τίτλο «Ψηφιακές δράσεις για… αποδράσεις» με κοινοποίηση της ιστορίας «Ο Μουσικός και η Χελώνα», εμπνευσμένης από τα αρχαία μουσικά όργανα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Η ιστορία αποτέλεσε τον πυρήνα εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά της προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Την ιστορία συνοδεύουν δημιουργικές δραστηριότητες.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
21/5, 19:00
Το Μουσείο του Χρόνου
Διαδρομή πολιτισμού στο οικομουσείο του Αλιάκμονα: Από το μοναστήρι στο Κουσκό μέχρι την Κούλια της Λόχμης. Μια περιήγηση που αποκαθιστά τη χρονική και χωροταξική συνέχεια των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη δυτική πλευρά του Αλιάκμονα.
(Προεγγραφή στο efagre@culture.gr)
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
19/5, 12:00
Αναζητώντας θεούς και δαίμονες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με μια ψηφιακή δράση για παιδιά. Στόχος είναι οι μικροί μας διαδικτυακοί επισκέπτες, επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, να γνωρίσουν θεούς και μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής, τα οποία είτε απεικονίζουν είτε διακοσμούνται με θέματα εμπνευσμένα από το δωδεκάθεο και τη μυθολογία.
20/5
Τα παιδία παίζει
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών. Βασική επιδίωξη είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο τρόπο και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
18/5, 8:30
Ξανασχεδιάζοντας τον φτερωτό κεραυνό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων
Παραλλαγές της παράστασης του φτερωτού κεραυνού, ο οποίος αποτελεί και τον λογότυπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, όπως την είδε η δημιουργική ματιά της Κατερίνας Καρδάση, πτυχιούχου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τολμηροί συνδυασμοί ετερόκλητων αντικειμένων και αναπάντεχα ταιριάσματα προτείνουν μια διαφορετική θεώρηση του λογότυπου του Μουσείου, σύμφωνη με το πνεύμα του εορτασμού. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ιουλία Κατσαδήμα,, Ελένη Βασιλείου.
18/5, 8:30
Χρωματίζω…την προϊστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Ψηφιακή εκπαιδευτική-ψυχαγωγική εφαρμογή που αξιοποιεί εκθέματα από τις προϊστορικές συλλογές του Μουσείου. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-11 ετών και αποσκοπεί στην εξοικείωσή τους με όψεις της προϊστορικής ζωής στην Ήπειρο. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Κοτζαμποπούλου, Παρασκευή Γιούνη, Ελένη Βασιλείου, Χρήστος Κλείτσας.
18/5, 8:30
Ανάρτηση ερωτηματολογίου με τίτλο «Μουσεία στον καιρό της πανδημίας»
Οι χρήστες/επισκέπτες του Μουσείου στο facebook θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο on line, όπου θα καταγράφουν την εμπειρία τους για τον έναν χρόνο πανδημίας σε σχέση με τα μουσεία. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Βασιλείου, Ιουλία Κατσαδήμα.
18/5, 8:30
Ξεναγήσεις σε τρεις περιοδικές εκθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις θα γίνουν από αρχαιολόγους της Εφορείας στις παρακάτω εκθέσεις:
«Αργυροφεγγής – Τα Αργυρά των Ιωαννίνων» (ΑΜΙ, ΒΜΙ), «Θησαυροφυλάκιο» (Λαογραφικό), «Κώστας Φρόντζος» (Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας, Μουσείο Αλή Πασά, Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου)
«Ο καιρός της Επανάστασης 1821-2021. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» (ΒΜΙ)
«Ήπειρος-Μητροπόλεις- Αποικίες, στα όρια του αρχαίου κόσμου» (ΑΜΙ)
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
18/5
«Γνωρίζετε ότι;»
Ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή εμπνευσμένη από την αφιερωμένη
στα μνημεία της Νικόπολης ενότητα του ιστοτόπου του Μουσείου «Γνωρίζετε ότι …», η οποία περιλαμβάνει σύντομα κουίζ πολλαπλών απαντήσεων, η λύση των οποίων αποκαλύπτει μία διαδραστική εικόνα του μνημείου με το οποίο επιλέγει να παίξει κάθε φορά ο χρήστης. Η εικόνα διαθέτει ενεργά σημεία που παρέχουν
επιπλέον εικόνες και πληροφορίες για μεμονωμένα τμήματα του μνημείου.
18/5
«Το Μουσείο Αλλιώς»
Ένα μουσείο διαφορετικό, με έκθεση ψηφιακή, παρουσιάζει στο ευρύ κοινό αρχαιότητες που παραμένουν στο χώρο της αποκάλυψής τους, ως οργανικό τμήμα των μνημείων, ευρήματα νέα που έρχονται στο φως από τις
συνεχιζόμενες έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης αλλά και ευρήματα παλαιότερα που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου. Η ενότητα εγκαινιάζεται με τον Απόλλωνα της Νικόπολης, γλυπτό που ήρθε στο φως το 2008 και δεν περιλαμβάνεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
18/5
«Έκθεμα του μήνα»
Ψηφιακή διαδραστική παρουσίαση
18/5
«Ένα ψηφιακό μουσείο για τη Νικόπολη»
Το Μουσείο καλεί το ευρύ κοινό να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό μουσείο για τη Νικόπολη αντλώντας στοιχεία (εικόνες, κείμενα, βίντεο) από τον ιστότοπό του, να δημιουργήσει το δικό του μουσειακό σενάριο, εστιάζοντας σε μια ή περισσότερες θεματικές.
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με κύριο στόχο -μέσα από την αναζήτηση υλικού- να γνωρίσουν τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, κατ’ επέκταση και τη Νικόπολη. Για τη δημιουργία του Μουσείου προτείνεται η χρήση της εφαρμογής Artsteps ή του PowerPoint, τα οποία δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις πληροφορικής.
Οι συμμετοχές θα παρουσιάζονται στον ιστότοπο και στους λογαριασμούς του Μουσείου στα μέσα κοινωνικής
δικτύωσης (facebook και instagram).
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
18/5, 12:00
Πολυτέλεια….στην «άλλη» ζωή – Ταφικές πρακτικές της αριστοκρατίας των Γόμφων στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια
Περιοδική έκθεση με τα πλούσια κτερίσματα από δύο κιβωτιόσχημους ρωμαϊκούς τάφους από τους αρχαίους Γόμφους στην περιοχή Δήμου Μουζακίου, Π.Ε. Καρδίτσας. Εκτίθενται γυάλινα αγγεία, χάλκινα και αργυρά σκεύη, χρυσά ταινιωτά ελάσματα, δακτυλίδια και σιδερένιος οπλισμός.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
18/5, 18:00
Συναυλία με τη Λαρισαία πιανίστα Φρόσω Κτιστάκη
Η συναυλία θα γίνει στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου όπου η περιοδική έκθεση «Ειδώλιο». Θα βιντεοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
16/5, 20:00
Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα
Διαδικτυακή ξενάγηση από τη Συραγώ Τσιάρα, επιμελήτρια της έκθεσης, αν. διευθύντρια MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
18/5, 8:00
Συνάντηση στην πόλη με έργα της Συλλογής Κατσίγρα
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η ομάδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα δίνει νέα πνοή σε εμβληματικά έργα της Συλλογής της: τα εντάσσει σε κομβικά σημεία της πόλης αποδίδοντάς τους μια νέα καθημερινότητα. Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας προσπαθούμε να παρακινήσουμε το κοινό να γνωρίσει την πόλη και τη Συλλογή Κατσίγρα.
22/5, 20:00
Γιάννης Γαΐτης – Το πλήθος και η μοναξιά
Διαδικτυακή ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης Λορέττα Γάιτ, μουσειολόγο/αρχιτέκτονα και Γιάννη Μπόλη, ιστορικό τέχνης.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
25/5, 20:00
Μαργαρίτες
Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες» από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Δεκατρείς καλλιτέχνιδες τιμούν τη σπουδαία ζωγράφο, προβάλλοντας «εντυπώσεις» του έργου της.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
18/5, 9:00
ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: Θεσσαλία
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Αγώνα του ’21 στη Θεσσαλία. Εγκαίνια 17/06/ 2021 Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας 1821-2021.
18/5, 11:00
Η παράδοση της τυποβαφικής του Τυρνάβου ξυπνά: Από το χθες στο σήμερα
Εικονική περιήγηση και ζωντανό διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με θέμα την τυποβαφική του Τυρνάβου. Οι μαθητές θα αλληλεπιδρούν με τον εμψυχωτή του Μουσείου ζωντανά, γνωρίζοντας την παράδοση της τυποβαφικής. Θα γίνει βιωματική προσέγγιση της τεχνικής στο σχολείο σε ανοιχτή σύνδεση με το Μουσείο. Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στο Μουσείο και στο Σχολείο και θα προβληθούν διαδικτυακά.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
25/5, 9:00
Τα παραδοσιακά σταμπωτά του Μουσείου έρχονται στο σχολείο μας (1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας) – Ένα μουσείο για όλους (ειδική δράση για ΑΜΕΑ)
Εκπαιδευτικές βιντεοσκοπημένες δράσεις. Τα παιδιά με σφραγίδες του Μουσείου θα διακοσμήσουν αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθημερινά (μπλουζάκια, σεντόνια, κ.λπ.) και στη συνέχεια θα τα «ζωντανέψουν» με χρώματα. Οι μαθητές θα φωτογραφίσουν τα έργα τους και θα τα στείλουν στο Μουσείο για να εκτεθούν διαδικτυακά. Όλα τα στάδια θα περιληφθούν σε μια βιντεοσκοπημένη παρουσίαση.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
25/5, 9:00
Έκθεση με σταμπωτά στολίδια σε σύγχρονα αντικείμενα (1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας)
Ένα μουσείο για όλους (ειδική δράση για ΑΜΕΑ)
Η έκθεση θα περιλαμβάνει τα έργα που τα παιδιά δημιούργησαν με τις σφραγίδες του Μουσείου εφαρμόζοντας την παραδοσιακή τεχνική του χειροποίητου σταμπωτού σε μια προσπάθεια να το φέρουν στο σήμερα μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
18/5, 10:00
Γιορτάζουμε ψηφιακά …τρόποι επικοινωνίας και πληροφόρησης στην αρχαιότητα.
Παραδείγματα από το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Κάθε μήνα θα προβάλλονται επιλεγμένα ευρήματα.
19/5, 11:00
Γιορτάζουμε ψηφιακά …τρόποι επικοινωνίας και πληροφόρησης στην αρχαιότητα.
Παραδείγματα από το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
Κάθε μήνα θα προβάλλονται επιλεγμένα ευρήματα.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
18/5, 11:00
Η πόλη ως ψηφιακό μουσείο
Ψηφιακή ξενάγηση στους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην πόλη των Τρικάλων.
ΞΑΝΘΗ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
17/5, 18:00-21:00
Αγκαζέ με ένα Μουσείο
Συμμετοχή σε διαδικτυακή ημερίδα με εισήγηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και τις εκπαιδευτικές δράσεις του.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
ΚΡΗΤΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
20/5, 19:30
Τα μουσεία στο εδώ και τώρα. Εμπειρίες και σκέψεις μελετώντας τον μουσειακό χώρο στην Ευρώπη
Διαδικτυακή διάλεξη από την κ. Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, ΕΚΠΑ / Επικεφαλής της Επιτροπής Κριτών, European Museum of the Year Award
ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ)
16/4, 10:48
Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας – Εφαρμογές για όλους
Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας – Εφαρμογές για παιδιά
Παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου, με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Podcast του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
Οι ιστορικές και πολιτισμικές μας αναζητήσεις εντάσσονται σε μια πλατφόρμα ψηφιακής επικοινωνίας για σκέψη, μάθηση, έρευνα αλλά και στιγμές δημιουργικής χαλάρωσης.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
18/5, 19:30
Σημειωματάριο δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;
Το Μουσείο Καζαντζάκη πραγματοποιεί για πρώτη φορά ψηφιακό εργαστήριο για ενήλικες. Αντλώντας έμπνευση από τα χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη για το ποίημά του «Οδύσσεια» και από αδημοσίευτα σημειωματάριά του, οι συμμετέχοντες επιχειρούν να εκφραστούν, να διερευνήσουν τα όρια μεταξύ ζωγραφικής και γραφής και να δημιουργήσουν ένα σημειωματάριο για την καθημερινότητά τους στο σπίτι αλλά και τη μετά-Covid εποχή.
Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής στο info@kazantzaki.gr . Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί online μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»
18/5 – 4/6, 10:00
ΧΑΠΙ END: Ψηφιακά ψηφιδωτά με ληγμένα χάπια
Διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης της ιατρού Ελένης Ιωαννίδου, η οποία χρησιμοποιεί ληγμένα χάπια από το Κοινωνικό Φαρμακείο Ρεθύμνου (όπου εργάζεται εθελοντικά) ως ψηφίδες για τη δημιουργία με την τεχνική του μωσαϊκού ιδιότυπων έργων με θέματα εμπνευσμένα από την πανδημία. Από 18 Μαΐου – 4 Ιουνίου θα γίνουν αναρτήσεις των έργων, καθώς και σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
18/5-28/5
ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εκπαιδευτικό υλικό από το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» αναμορφώνεται ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ μετουσιώνοντας την παιδευτική διαδικασία σε πολιτισμικό γεγονός, όπου δάσκαλοι και μαθητές, ενήλικες και παιδιά, αλληλοεπιδρούν ως ερμηνευτές και δημιουργοί με σκοπό τη γνώση με απόλαυση.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
12/5, 12:00
Ψηφιακή παρουσίαση του Μουσείου
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
18/5, 17:00
Γνωρίζω την πόλη μου
Περίπατος-Ξενάγηση από το Νεώριο Μόρο μέχρι τον Φάρο Χανίων.
(ανάλογα με τις συνθήκες της πανδημίας)
ΟΙΚΙΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΑ
18/5, 18:00
Ελευθέριος Βενιζέλος: Τέχνες και τεχνολογία
Διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο, προβολή της προσωπικότητας του Ελ. Βενιζέλου και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών τεκμηρίων.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
18/5, 10:00
Στις 18 Μαΐου ακούμε 18 δικές σας ιστορίες!
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον πολιτισμό, με τα μουσεία κλειστά, εμείς στο ΑΜΘ συνεχίζουμε να συνομιλούμε και να ακούμε τους επισκέπτες μας, έστω ψηφιακά! Γιορτάζουμε ακούγοντας από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, 18 από τις 200 και πλέον ιστορίες που έγραψαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του ΑΜΘ με έμπνευση από τις αρχαιότητες των συλλογών του, στο πλαίσιο της ψηφιακής δράσης «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!».
ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΡΘΩΠΟΛΟΓΙΑΣ-ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
18/5, 9:00
Γνωριμία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Σπηλαίου Θεόπετρας
Σύντομη διαδικτυακή παρουσίαση. Θα προβληθεί επίσης βίντεο για το σπήλαιο της Θεόπετρας και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές και εικαστικές δραστηριότητες.
«ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
19/5, 19:00
Άνθρωποι και μουσεία: 20 χρόνια μετά
Διαδικτυακή συζήτηση. Άνθρωποι από τον χώρο των μουσείων και της πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα συζητούν για το πώς έχει διαμορφωθεί το μουσειακό τοπίο στη χώρα: για τους στρατηγικούς στόχους και τη διοικητική οργάνωση, καθώς και για τους ανθρώπους μέσα και έξω από τα μουσεία, εργαζόμενους και κοινό, είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή σπουδών Μουσειολογίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
22/5, 12:00
Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις μέσα από βυζαντινά μονοπάτια
Ξενάγηση στον χώρο όπου έχουν ανασκαφεί οι βυζαντινοί νερόμυλοι. Ενημέρωση για την ιστορία της τοποθεσίας, το μυλοτόπι, το φυσικό περιβάλλον και τις αειφόρες μορφές ενέργειας. Γνωριμία με την ιστορία των νερόμυλων, μιας από τις πρώτες εφευρέσεις του ανθρώπου, και με τον ρόλο των συγκεκριμένων νερόμυλων της ύστερης βυζαντινής περιόδου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Η δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά/διαδραστικά.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
18/5, 11:00
Ψηφιακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τη χρήση της εφαρμογής Museotek σε ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης μαζί με την ψηφιακή εφαρμογή Museotek θα εκπονήσουν δωρεάν το ειδικά σχεδιασμένο για τηλε-εκπαίδευση μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Άνθρωπε, τώρα ξεκουράσου!» ή «Πώς μια ρόδα, δυο πέτρες και πολύ νερό άλλαξαν την ιστορία της διατροφής», που αναφέρεται στον νερόμυλο-αλευρόμυλο και είναι βασισμένο στην πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης του ΛΕΜΜ-Θ για την υδροκίνηση στην προβιομηχανική εποχή.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
18/5, 9:00
Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα …μετ’ εικόνων!
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης «καταδύεται» στον εικονογραφικό κόσμο μιας από τις γνωστότερες στον βορειοελλαδικό χώρο ετήσιες εκδόσεις του μεσοπολέμου και παρουσιάζει για μικρούς και μεγάλους την ψηφιακή δράση «Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα …μετ’ εικόνων»: «Διαδραστικές» σελίδες ψυχαγωγικού περιεχομένου «διά τους φίλους αναγνώστας» –Παιχνίδια με αστεία σκίτσα και εύθυμους διαλόγους από το «Ημερολόγιον Θεσσαλονίκης» της Μερόπης Τσιώμου-Βασιλικού – Από τη συλλογή παλαιών εντύπων της βιβλιοθήκης του ΛΕΜΜ-Θ.
MOMus-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
17/5, 11:00
Art is everchanging
Πρώτη προβολή του animation-video του animator-εικαστικού νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
18/5, 16:00
Utopia Revisited – Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας
Διαδικτυακή ξενάγηση-παρουσίαση 360 μοιρών στην έκθεση από την επιμελήτρια του Μουσείου Αγγελική Χαριστού.
MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
20/5, 19:00
Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου
Διαδικτυακή εκδήλωση με επίκεντρο το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου «Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950-1967)». Θα εξεταστούν οι διεθνείς εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τις δεκαετίες 1950-1960 και, παράλληλα, θα σκιαγραφηθούν τα πρότυπα που προβλήθηκαν και καλλιεργήθηκαν, καθώς και το πώς το ελληνικό κοινό προσανατολίστηκε σε νέες πολιτιστικές αξίες στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Ομιλητές: Αρετή Αδαμοπούλου, Αντώνης Κωτίδης, Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Ματούλα Σκαλτσά, Συραγώ Τσιάρα.
Παράλληλη μετάδοση στο facebook και youtube.
MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
17/5, 18:00
Φωτογραφίες από σπίτι
Διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο για νέους ηλικίας 13-103 ετών με θέμα το σπίτι μας.
Στην πανδημία βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο όπου συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου.
Δηλώσεις συμμετοχής στο reception.photography@momus.gr (τηλ. 2310566716).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.
MOMus-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ
18/5, 18:00
Together, so Far so Close
Διαδικτυακή ξενάγηση-παρουσίαση 360 μοιρών της έκθεσης «Together, so Far so Close».
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
18/5, 12:00
Αυτό που μου λείπει την περίοδο της πανδημίας του Covid-19…
Tο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καλεί το κοινό μέσω βιντεο- πρόσκλησης να μοιραστεί μαζί του τις σκέψεις του για το τι του έχει λείψει περισσότερο. Οι απαντήσεις στο mbp.education@mbp.gr θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης εμπνευσμένης από αυτές. Καλεί επίσης το κοινό να δηλώσει τι είδους δράσεις και θεματικές επιθυμεί να δει του όταν το Μουσείο ανοίξει ξανά τις πύλες του.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΧΑΝΘ
18/5, 10:00
Ένα με σένα: Το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ σκαλίζει τις αναμνήσεις σας και συλλέγει τις εμπειρίες σας!
Tο Μουσείο Μπάσκετ επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες του, τουλάχιστον διαδικτυακά, στο κοινό της πόλης. Σας προσκαλούμε να στείλετε τις «εμπειρίες» σας από το Μουσείο Μπάσκετ αλλά και από την οικογένεια της ΧΑΝΘ με φωτογραφίες, ζωγραφιές ή κείμενα και να αφηγηθείτε τις δικές σας αναμνήσεις. Θα τις συλλέξουμε στη σελίδα μας στο museum@ymca.gr έως και τις 15 Μαΐου και θα τις παρουσιάσουμε ψηφιακά στο FB στις 18 Μαΐου.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ «ΚΕΝΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ»
18/5, 12:00
Παιχνίδια (της) μνήμης
Διαδικτυακό παιχνίδι στον διαδικτυακό τόπο kahoot.it, οι ερωτήσεις του οποίου βασίζονται σε διαδικτυακή ολιγόλεπτη ξενάγηση που θα αναρτηθεί στο site του Μουσείου και στον λογαριασμό του στο Facebook την 17η Μαΐου. Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να προεγγραφούν στο link, ώστε να τους αποσταλεί σχετικός κωδικός για την είσοδό τους στο παιχνίδι, όταν αυτό καταστεί προσβάσιμο το πρωί της 18ης Μαϊου.
Οι ερωτήσεις του παιχνιδιού είναι στην ελληνική γλώσσα, ενώ στο περιβάλλον του kahoot.it χρειάζονται βασικές γνώσεις αγγλικής γλώσσας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
10/10, 12:00
The Hellenic Mosaic
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, δημιουργικό και καλλιτεχνικό ταυτόχρονα, στο μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακό-διαδικτυακό, που βασίζεται στη συμμετοχή τουκοινού τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3/5, 12:00
Διαγωνισμός με θέμα «Το μουσείο των ονείρων μου»
Τα μουσεία έχουν αντικείμενα, παιχνίδια, επιστήμονες, αστέρια, πωλητήριο… και πόσα άλλα! Τι άλλο μπορεί να βρει κάποιος σ’ ένα μουσείο; Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιμένει τις προτάσεις σας για να φτιάξουμε μαζί ένα διαδραστικό μουσείο. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις θεματικές του ΠΜΘ και τα ενδιαφέροντά σας, ή απ’ ότιδήποτε άλλο, και να συνδημιουργήσουμε διαδραστικά παιχνίδια.
Στάδια Συμμετοχής: 1. Κατεβάζω το pdf με το σχέδιο του Μουσείου, 2. Δημιουργώ ένα τσουβάλι ιδέες, 3. Παίρνω χρώματα, υλικά κολάζ και ό,τι άλλο μου δίνει έμπνευση, 4. Φτιάχνω το μουσείο όπως το ονειρεύομαι, 5. Συμπληρώνω τα στοιχεία μου στο δεύτερο φύλλο, 6. Στέλνω με φωτογραφία, scan ή γράμμα, το σχέδιο μου.
(Θα ανακοινωθούν 3 νικητές)
16/5, 11:00
Το Μουσείο των ονείρων μου: Live διαδικτυακή δράση
Παίζουμε και φτιάχνοπυμε μαζί το μουσείο, όπως το φανταζόμαστε.
Οι δημιουργίες σας θα είναι μέρος του διαγωνισμού.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
21/5, 12:00
Η συλλογή μου στο Μουσείο
Συλλογή από γραμματόσημα, κοχύλια, σελιδοδείκτες… Τόσες πολλές που η κάθε μία είναι μοναδική.Γι’ αυτό το λόγο, το Παιδικό Μουσείο θέλει να τις γνωρίσει και να τις εκθέσει όλες. Η συλλογή σου θα έχει, για τρεις εβδομάδες, τον δικό της χώρο στην έκθεση. Με αυτή τη διαδικασία: Θα γνωρίσεις πώς στήνεται μια έκθεση – Θα δημιουργήσεις κάτι ξεχωριστό – Θα το μοιραστείς με φίλους και όλα τα παιδιά που επισκέπτονται το ΠΜΘ – Θα διηγηθείς τη δική σου μοναδική ιστορία.
Απαιτείται εκδήλωση ενδιαφέροντος (θα ανακοινωθεί η φόρμα στο site).
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΧΑΝΕ
18/5, 11:00
[επ]αφή & πανδημία
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων μας βρίσκει και φέτος εν μέσω πανδημίας. Η ζωή όλων μας έχει αλλάξει. Η επ-αφή, τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα πράγματα, έχει αλλάξει. Μάσκες, γάντια, διαχωριστικά, κοινωνική αποστασιοποίηση… Στερηθήκαμε τις χειραψίες, το άγγιγμα, την αγκαλιά… Θέλοντας να έρθουμε σε επαφή μαζί σας, έστω και ανέπαφα, σας καλούμε να φωτογραφήσετε και να μας στείλετε τη δική σας ματιά στην ανέπ-αφη επ-αφή με τον κόσμο γύρω μας.
Οι συμμετοχές θα αναρτηθούν διαδικτυακά.
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.
18/5, 11:30
Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη
H αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη, την οποία θα σας παρουσιάσουμε ως ψηφιακή live ξενάγηση, οργανώνεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα. Παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της, με περισσότερα από 180 έργα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
17/5, 18:00-21:00
Αγκαζέ με ένα Μουσείο
Συμμετοχή σε διαδικτυακή ημερίδα
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
18/5, 10:00, 11:00, 12:00
Πάμε στο μουσείο Δράμας
18/5, 12:30
H ΜΕΙΚΤΗ Χορωδία Δήμου Δράμας στο Αρχαιολογικό Μουσείο
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
18-23/5
Αέρτ’ς Αεργίτης, μικρές ιστορίες για τον Εύξεινο Πόντο
Ψηφιακή παρουσίαση της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης.
18-23/5
ΣΕΛΕΥΚΟΣ Α΄ ο ΝΙΚΑΤΩΡ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη
Ταινία ιστορικής τεκμηρίωσης, μικρού μήκους, για την προσωπικότητα και τον βίο του Σέλευκου Α΄Νικάτωρα, τέκνου της Ευρωπού και εταίρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
18-23/5
Μορρυλίων πόλις
Ψηφιακή παρουσίαση της ομώνυμης φωτογραφικής έκθεσης για την αρχαία Μόρρυλο, σημαντική πόλη της αρχαίας Κρηστωνίας.
18-23/5
Η πόλις των Μορρυλίων
Ταινία μικρού μήκους (10΄). Με τιμητικές ενεπίγραφες στήλες, γλυπτά από το ιερό του Ασκληπιού και ζωγραφικές απεικονίσεις συστήνει στο κοινό την αρχαία πόλη της Μορρύλου σκιαγραφώντας πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
18/5, 9:00
Nόσος και θεραπεία στον χρόνο
Ψηφιακή δράση που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές, μέσα από αντικείμενα, εικόνες και παραστάσεις που έχουν σχέση με ασθένειες και πρακτικές θεραπείας από τους αρχαίους έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους, στοιχεία που θα βρουν στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, καλούνται να δημιουργήσουν σύντομες ιστορίες ή ζωγραφικά έργα.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
18/5, 18:00
Επετειακό λεύκωμα
Δίγλωσση έκδοση για το Μουσείο που αποτυπώνει την «ψυχή» του χώρου και του χρόνου, μέσα από εικόνες και τεκμηριωμένα κείμενα, για να την παραδώσει ζωντανή στις επερχόμενες γενιές.Αποτελεί φόρο τιμής στη βιομηχανική κληρονομιά του νησιού και βασίζεται στην πεποίθηση ότι ένα ταξίδι στον χρόνο είναι πηγή γνώσης αλλά και σύνδεσμος του παρελθόντος με το μέλλον.
18/5, 18:00
Άνοιξη … στα μουσεία
Ένα mini κονσέρτο σε live streaming στον περιβάλλοντα χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης με φόντο τον επιβλητικό τροχό του ατμόπλοιου «Πατρίς», το οποίο βυθίστηκε το 1868.
BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΜΑΤΑΣ «Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ» , ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
18/5, 8:00
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021
Θα προβληθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της περιόδου 2020-2021 που έγιναν μέσω διαδικτύου λόγω πανδημίας.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΥΚΟΝΟΥ
18/5, 19:00
Τα αρχοντικά του 1821- Άνθρωποι και Ιστορία
Επετειακό διαδικτυακό αφιέρωμα στα αρχοντικά και σε οικοδομήματα της Μυκόνου που χρονολογούνται από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Μύθοι, θρύλοι και ιστορικά πρόσωπα.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
22/5, 19:00
«Κατασκευάζοντας» αφηγήσεις για την αρχαιότητα – Με αφορμή μια ψηφιακή έκθεση
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα την «κατασκευή» αφηγήσεων για το παρελθόν και για το πώς αξιοποιούνται και αναπαράγονται στο πλαίσιο μιας εκθεσιακής απόπειρας.
(Απαραίτητη η προεγγραφή – Αναλυτικές οδηγίες στον σύνδεσμο)
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
18/5, 10:20
Λήμνος Αμιχθαλόεσσα. Ιστορίες για τον τόπο και τα μνημεία του.
Πρόκειται για ψηφιακή προβολή της ιστορίας της Λήμνου με παρουσίαση των μνημείων της από την Προϊστορική Εποχή έως την ύστερη Αρχαιότητα. Επίσης προβάλλεται η ιστορία της έρευνας και η ιστορία του Μουσείου και των μόνιμων εκθέσεών του, έως τις 24 Μαίου 2014, όταν ένας ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί και το Μουσείο υπέστη σοβαρές φθορές. Τότε έκλεισε για τους επισκέπτες και ο β΄ όροφος του Μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου σε αυτή τη φάση έχει ενταχθεί σε ΕΣΠΑ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ
19/5, 18:00
Μουσεία και κλιματική αλλαγή
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση για το πώς μπορούν να συμβάλουν τα μουσεία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
12/4-14/5
Εμένα με νοιάζει…πώς θα είναι το μουσείο του μέλλοντος!
Ψηφιακή δράση – Κάλεσμα για συλλογή έργων ζωγραφικής παιδιών με θέμα «Ζωγραφίζω το μουσείο του μέλλοντος». Τα παιδιά μπορούν να στέλνουν τις ζωγραφιές τους, από 12 Απριλίου-14 Μαΐου, στο email του Μουσείου. Στις 18 Μαΐου τα έργα θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή έκθεση που θα είναι διαθέσιμη στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον σχετικό σύνδεσμο.
21/5, 18:00
Πανεπιστημιακό Μουσείο και διεπιστημονικότητα
Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζει τη σειρά ανοιχτών συζητήσεων με επίκεντρο τη μουσειακή πραγματικότητα, με μια συζήτηση ανάμεσα στο Μουσείο και την ακαδημαϊκήκοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θέμα της συζήτησης η διεπιστημονικότητα και η συμβολή των διαφόρων επιστημών στη λειτουργία του Μουσείου και στην ενίσχυση της προσφοράς του ευρύτερα στην κοινωνία.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
18/5, 10:00
Επισκεφθείτε το Μουσείο από το σπίτι σας – Ταξιδέψτε μέσα από μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές μας
Ψηφιακή επανεκκίνηση: 360° tour
Εικονική περιήγηση μέσα από το ανανεωμένο site του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, matk.gr
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
18/5, 20:00
Μουσεία και τουριστικές περιοχές: Επανεκκίνηση με χρήση νέων τεχνολογιών
(Museums in touristic areas: Restarting under new technologies)
Διάλεξη
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
17/5, 9:00
Τα πορτρέτα του Μουσείου μιλούν: Ρήσεις από λογοτεχνικά-ποιητικά κείμενα Ζακυνθινών δημιουργών που ανορθώνουν την ψυχή μας
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά έργα σπουδαίων δημιουργών του πνεύματος (Δ. Σολωμού, Α. Κάλβου, Γρ. Ξενόπουλου, Δ. Ρώμα), από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την πρωτοφανή κρίση που έπληξε τον πλανήτη μας. Μέσα από την πλατφόρμα WEBEX του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα γίνεται η παρουσίαση στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή.
(Κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου 26950-48982)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΕΛΜΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
18/5, 10:00
Πάμε τώρα Παραλία
Επαγρύπνηση των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στη μετά Covid εποχή και ανάδειξη του εθελοντικού έργου της ομάδας συλλογής απορριμμάτων, Green Activist Group, στις παραλίες της Ζακύνθου.
ΦΙΛΟΙ ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
18/5, 18:00
Ψηφιακό Μουσείο
Παρουσίαση των εκθεμάτων του Γρηγορίου Ξενόπουλου μέσω ψηφιακής εφαρμογής.
18/5, 9:00
Ψηφιοποίηση και παρουσίαση της μουσειοσκευής για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία
Πληροφορίες για το έργο του συγγραφέα και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
18/5, 18:00
Live ξενάγηση στο Μουσείο
Ζωντανή προβολή και ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου με τη βοήθεια μιας κούκλας.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
18/5, 10:00
Archaeological Museum of Patras Meets Erasmus
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συμμετέχει με ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές/τριες του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και των Ευρωπαϊκών Σχολείων από την Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία και Τσεχία στο πρόγραμμα Erasmus, με τις ενότητες: Walk the route @City of Patras – Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από την Πάτρα -Technology and Antiquity @Museum Προβολή βίντεο για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο – Museum plays Διαδικτυακό παιχνίδι γνώσης -Mosaic Eco Museum Δημιουργία ψηφιακού Μουσείου.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
18/5
Διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.
Ξενάγηση (μέσω κινητού τηλεφώνου) στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, η οποία θα μεταδοθεί στην πλατφόρμα webex.
Μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης: 9.00-10.00
Μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης: 10.30-11.30
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (και το κοινό) να κάνουν κράτηση στην παρακάτω πλατφόρμα https://calendly.com/efahle/18may2021 και να μεριμνήσουν για την προβολή σε οθόνη στην τάξη του Σχολείου, εφόσον τα μαθήματα γίνονται με φυσική παρουσία.
Υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης – παροχής του προγράμματος για το ευρύ κοινό, την 18η Μαΐου 2021 ώρες 12.00 – 13.00 εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον (>10 άτομα). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να στέλνουν email στο : kantonopoulos@culture.gr
Δηλώσεις έως 17 Μαΐου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
18/5
Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος
Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος (ΟΒΚ) αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και στα μνημεία της Άλτεως. Διασώζονται τα φυτικά είδη που συναντώνται διαχρονικά στην περιοχή με βάση τις περιγραφές των συγγραφέων της αρχαιοελληνικής γραμματείας αλλά και τις νεότερες μαρτυρίες. Ο ΟΒΚ συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την αρχαιολογική σημασία της Ολυμπίας και αξίζει να τον επισκεφθείτε αλλά και να τον γνωρίσετε μέσα από τη νέα ιστοσελίδα του.
18/5
Αρχαία Ήλιδα. Το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας που είναι αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ήλιδας. Βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να γνωρίσετε την Ήλιδα, την άλλοτε ακμάζουσα πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους των Ηλείων, την πόλη που είχε υπό την κηδεμονία της το περιλάλητο πανελλήνιο ιερό του Διός της Ολυμπίας και διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας για περισσότερο από μία χιλιετία.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΩΝ
18/5, 8:00
Αναγέννηση – Rebirth
Προβολή ψηφιακού βίντεο με τις 20 φωτογραφίες που θα διακριθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021, με τίτλο «Αναγέννηση».
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
18/5, 11:00
21/5, 11:00
Επανεκκίνηση: Μες το Μουσείο θέλω να μπω!
Εκπαιδευτική δράση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με πρωταγωνιστές τέσσερα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ανακαλύπτουμε στοιχεία της ζωής των Μεσσηνίων από το παρελθόν.
(Απαραίτητη η προεγγραφή τηλεφωνικά)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
18/5, 12:00
Έγκλειστα γυναικόπαιδα
Έκθεση με το «Πάνθεον» των εγκλείστων οικογενειών: ονομαστικός κατάλογος όλων των εγκλείστων και φωτογραφίες τους, οικογενειακές φωτογραφίες και πριν το Ολοκαύτωμα, σκηνές από την Καταστροφή και συσχετίσεις με τους εκτελεσθέντες και διασωθέντες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
19/5, 19:00
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: Με το βλέμμα στο μέλλον!
Διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλίες και παρουσίαση του ιστότοπου του Μουσείου.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Β. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ»
18/5
Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας
Το οδοιπορικό απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε ενήλικες, με τη μορφή ψηφιακής ξενάγησης στην πόλη του Ναυπλίου και στις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και της Εθνικής Πινακοθήκης-Παράρτημα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων, μέχρι και την αναχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα το 1862.
18/5
Περιήγηση 360 μοιρών στο Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο
Περιήγηση στην έκθεση του Μουσείου «Συλλογές: Ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο».
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
18/5, 20:00
Διαδικτυακή εκδήλωση
Συνδιοργανωτές: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Αρχαιολογικά Μουσεία Τρίπολης και Τεγέας. Η εκδήλωση θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη: Χαιρετισμός από το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου – Χαιρετισμός από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Αρκαδίας – Κεντρική ομιλία με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» από τη Νικολέττα Πλατανίτη – Μουσική εκδήλωση από τη Φιλαρμονική Δήμου Τρίπολης.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
18/5, 10:00
Μένουμε σπίτι… περιηγούμενοι στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
Προβολή βίντεο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.
18/5, 11:00
Ψηφιακή απόδραση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδος
Προβολή βίντεο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδος.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ
18/5, 9:00
Αναμνήσεις από τους Δελφούς
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος προσκαλεί τους φίλους της να κάνουν «ανασκαφή» στα προσωπικά τους αρχεία, να βρουν φωτογραφίες από πρόσφατες ή παλαιότερες επισκέψεις τους στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών και να τις αναρτήσουν σε ειδική σελίδα-εκδήλωση στο facebook, ανασύροντας προσωπικές και συλλογικές αναμνήσεις από τον χώρο και το μουσείο αλλά και από τους εκάστοτε συν-επισκέπτες τους.
ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
18/5, 10:30
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
Παρακολουθούμε στιγμές της ευρυτανικής ιστορίας, θρύλους και παραδόσεις.
Ελάτε να ταξιδέψουμε στην ιστορία μέσω των αφηγήσεων.
18/5, 18:00
Ευρυτανικές κατασκευές στο πι και φι
Κατασκευάζουμε κομμάτια της ευρυτανικής γης παρέα με τους μικρούς μας φίλους.
Μαθαίνουμε την ιστορία μέσα από τη σύνθεση απλών υλικών και την τέχνη.
19/5, 18:00
Ο μαγικός κόσμος των VR
Ελάτε να περπατήσουμε μαζί στον δρόμο της εικονικής πραγματικότητας. Εργαστήρια
για μαθητές και ενήλικες σε σχεδιαστικά προγράμματα τρισδιάστατης απεικόνισης.
(Απαραίτητη η προεγγραφή)
0 Σχόλια