Για περισσότερους από τους μισούς εργαζομένους στις ΗΠΑ που εργάζονται εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας, η απότομη αλλαγή στην τηλεργασία ενέχει προκλήσεις. Ακόμα και αυτοί που δούλευαν ήδη εξ αποστάσεως δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν τις ευθύνες τις δουλειάς σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες υποχρεώσεις στο σπίτι. Εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και όσοι εξακολούθησαν να δουλεύουν εκτός σπιτιού αντιμετώπισαν εμπόδια εξαιτίας των οδηγιών για κοινωνική απόσταση και των αλλαγών στα ωράρια. Με άλλα λόγια, όλοι βίωσαν τις συνέπειες.
Η FlexJobs συνεργάστηκε με το Mental Health America (MHA) για να διεξάγει μια έρευνα με περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες για να ελέγξει πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται την ψυχική τους υγεία στη δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ακολουθούν τα ευρήματα.
Το στρες οδηγεί σε burnout στη δουλειά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει το burnout ως ένα σύνδρομο που οφείλεται σε χρόνιο εργασιακό στρες που χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξουθένωσης ή εξάντλησης, αρνητικά ή κυνικά συναισθήματα για μια δουλειά και μειωμένη επαγγελματική απόδοση. Η έρευνα αποκάλυψε ότι 75% των ανθρώπων έχουν βιώσει burnout στη δουλειά, με το 40% να εξηγεί ότι το βίωσε συγκεκριμένα μέσα στην πανδημία. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη με δεδομένο ότι το 37% των εργαζομένων αναφέρει ότι πλέον δουλεύει περισσότερο συγκριτικά με πριν την πανδημία.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Παρά τις αυξημένες ώρες και το στρες, μόνο 21% (1 στους 5) αναφέρουν ότι έχουν ανοιχτές, παραγωγικές συζητήσεις με το HR σχετικά με ενδεχόμενες λύσεις για το burnout. Το 56% μάλιστα υποστηρίζει ότι το HR δεν ενθαρρύνει συζητήσεις σχετικά με το burnout.
Υποβάθμιση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η έλλειψη της στήριξης στον εργασιακό χώρο σε συνδυασμό με τις ήδη απαιτητικές περιστάσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Πριν την πανδημία, μόνο 5% των εργαζομένων και 7% των ανέργων ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία ήταν κακή ή πολύ κακή. Τώρα, 18% των εργαζομένων και 27% των ανέργων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η ψυχική υγεία συνολικά υποφέρει από την έναρξη της πανδημίας, αλλά το στρες είναι μεγάλη ανησυχία για τους εργαζομένους. Από τους εργαζομένους, το 42% αναφέρει ότι τα επίπεδα τους στρες είναι υψηλά ή πολύ υψηλά, ενώ το 47% των ανέργων αναφέρει υψηλά επίπεδα στρες. Οι κορυφαίοι στρεσογόνοι παράγοντες είναι:
-COVID-19
-Οικονομική κατάσταση
-Πρόσφατα γεγονότα
-Ανησυχία για την υγεία της οικογένειας
-Οικονομικά
-Επαγγελματικές υποχρεώσεις
Η εργασία και η ψυχική υγεία συνδέονται
Είτε θέλουμε είτε όχι, το εργασιακό περιβάλλον έχει άμεση επίδραση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Περισσότερο από τα ¾ (76%) των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι το εργασιακό στρες επηρεάζει την ψυχική τους υγεία, οδηγώντας σε κατάθλιψη ή άγχος. Παρόλο που μόνο 51% των εργαζομένων αναφέρουν ότι απολαμβάνουν τη συναισθηματική στήριξη που έχουν ανάγκη για να διαχειριστούν το στρες τους, πιστεύουν ότι υπάρχουν τρόποι οι εργοδότες να βοηθήσουν το προσωπικό να αντιμετωπίσεις το στρες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Για το 56% των συμμετεχόντων, η ευελιξία είναι ο πρώτος και κύριος τρόπος που ο εργοδότης θα μπορούσε να τους στηρίξει. Η ενθάρρυνση της άδειας και η παροχή ημερών ψυχικής υγείας αποτελούν τον δεύτερο και τον τρίτο τρόπο με το 43% να τους υποστηρίζουν.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι θα ήταν επίσης ανοιχτοί σε ψηφιακές λύσεις ψυχικής υγείας, όπως:
Συνεδρίες διαλογισμού (45%)
Μαθήματα υγιεινής διατροφής (38%)
Ψηφιακά μαθήματα γυμναστικής (37%)
Yoga μέσω υπολογιστή (32%)
Webinars για ζητήματα ψυχικής υγείας (31%).
πηγή: www.thriveglobal.gr
0 Σχόλια